MISUBAB project

[:en]For more information on this project, check the website of our sister organization Daridibo: www.daridibo.org[:nl]

MISUBAB

In januari 2010 startte de NGO Daridibo, in samenwerking met Chimbo een project genaamd MISUBAB (Mineração Sustentável da Bauxite em Boé). Dit project ontvang financiele steun van de EU in Guinee-Bissau. Voor uitgebreidere informatie over het MISUBAB project kunt u de website van Daridibo bezoeken: www.daridibo.org

Achtergrond DSC00953

In het zuid-oosten van Guinee-Bissau, in de Boé, word teen bauxiet mijn ontwikkeld. De Boé heeft een zeer rijke biodiversiteit en een zeer omvangrijke chimpanseepopulatie. De lokale bevolking, voornamelijk boeren, zijn zeer afhankelijk van de natuurlijke bronnen in het gebied. Het belangrijkste doel van het MISUBAB project is om een verantwoorde vorm van mijnbouw te bewerkstelligen. Hierin moet een duurzame en eerlijke ontwikkeling van de Boé centraal staan. De strategie van MISUBAB is om de positie van de lokale bevolking te versteken en het beleid op zowel lokaal als nationaal niveau te beïnvloeden. De resultaten van het MISUBAB project moeten fungeren als een voorbeeld van duurzame bauxiet mijnbouw in derde wereld landen over de hele wereld. Duurzame en eerlijke ontwikkeling betekent hier dat de lokale bevolking goed kan door goed gebruik te maken van de ecosystemen en dat de chimpansees een goed bestaan kunnen leiden ondanks de bauxietwinning.  

Doelen

 

Een zichtbare en actieve aanwezigheid van alle grote stakeholders in het beslissingsproces over het management en de exploitatie van de natuurlijke bronnen in de Boé en de omringende gebieden.

 

  • Envrionment House. Het Environment House dat MISUBAB wil gaan bouwen in de Boé bevat een expositieruimte, waar informatie beschikbaar is voor iedereen, waar bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden en waar trainingen kunnen worden gegeven.
  • Creëren van adviesplatformen.  Zowel op lokaal als nationaal niveau. MISUSBAB zal adviesplatformen opzetten waar afgevaardigden van de lokale bevolking, de mijnbouwexploitant en de autoriteiten ideeën kunnen uitwisselen, kunnen discussiëren over mogelijkheden en problemen met betrekking tot de mijnbouw en zo tot oplossingen kunnen komen.
  • Werken aan algemene bewustwording onder de lokale bevolking en het ontwikkelen van geïnformeerd en opgeleid lokaal leiderschap. De kennis van de lokale bevolking en hun leiders over bauxietwinning is minimaal. Dit maakt het moeilijk voor hun om te omvatten wat te verwachten van een bauxietmijn. MISUBAB heeft ten doel om de algemene bewustwording onder de lokale bevolking over het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en bauxietwinning te creëren en een lokaal geïnformeerd en opgeleid leiderschap tot stand te brengen.

 

Een private sector, die zijn verantwoordelijkheden neemt met voor de impact op lokale en (inter)nationale bevolking, aandacht besteet aan compenserende maatregelen en beste internationale werkwijzes hanteert.

 

  • Het promoten van gebruik van goede werkwijzes: Het is nodig om informatie te verzamelen over de beste internationale relevante handelingen voor bauxietwinning in Guinee-Bissau, dat gebruikt kan worden om definitieve wetgeving tot stand te brengen.
  • Ontwikkeling van een environmental management plan: MISUBAB draag bij aan de ontwikkeling voor een environmental management plan voor bauxietwinning in de Boé, inclusief het beleid voor herstel van de verlaten mijnbouwgebieden. Dit EMP moet fungeren als wereldwijd voorbeeld voor duurzame mijnbouw in ontwikkelingslanden.

   [:fr]Pour de plus d’information sur ce projet, consulter le site web de notre organisation sÅ“ur Daridibo: www.daridibo.org[:]